BERÄTTELSER OM MIN SLÄKT


Genom släktforskning får man små fragment av människors liv. Jag tillåter mig att själv bygga på bilderna. Mina släktingar återuppstår. De är barn, de är ungdomar, de är vuxna, de är föräldrar, de är far- och morföräldrar. Jag får träffa dem i alla deras åldrar, jag får följa dem i glädje och sorg från början till slut.

När jag började släktforska 1975 handlade min forskning i första hand om min pappas bakgrund. Han var född på en gård i Bryntebo i Morups socken i Halland. Gården har funnits i släkten generation efter generation, från så långt tillbaka som det finns dokumentation från. Kanske gården varit i släkten även tidigare än så. Gården fanns i släkten ända fram till 2015.
Mina första berättelser handlar därför om Elin Svensdotter och Jon Olufsson vilka levde på gården under senare delen av 1700-talet och under första delen av 1800-talet. Jag har även talat in dessa berättelser tillsammans med en bildpresentation. Du kan ta del av detta i menyn till höger.

Jag skriver också om specifika händelser och olika människoöden, vilket du kan ta del av genom menyn till höger.

Eftersom min farmor var från Långaveka, en grannby till Bryntebo, har det varit intressant för mig att fördjupa mig även i släktens historia i Långaveka. Du kan läsa om det via menyn till höger.

Redan tidigt i min forskning stötte jag på att släktingar emigrerat till Amerika. Jag har därför fördjupat mig i emigrantforskning och har en egen huvudmeny med EMIGRANTFORSKNING. Under den menyn finns släktöversikter och många släktingars öden beskrivna.

Lämna en kommentar