Den stora emigrationen 1850 – 1925

Från senare delen av 1800-talet och en bit in på 1900-talet utvandrade en stor del av Sveriges befolkning till Amerika. Sverige var en utvandringsnation och det var unga friska starka svenskar med drömmar och ambitioner, som utvandrade. Amerika behövde arbetskraft för att bygga skyskrapor, järnvägar, arbeta i gruvorna, odla upp mark etcetera. I Sverige var det tidvis nödår och svåra tider. En ökande befolkningstillväxt gjorde att det var svårt för gårdarna att försörja allt fler. Men det som lockade med Amerika var också ett friare liv med nya möjligheter. Ungefär en femtedel av Sveriges befolkning emigrerade. Det förekom också ett omfattande ”gästarbetesresande” till och från Amerika. För att inte Sverige helt skulle utarmas på sin arbetskraft fick myndigheterna så småningom försöka motverka den stora massflykten. Sveriges riksdag tillsatte 1907 en emigrationsutredning som rekommenderade sociala och ekonomiska reformer för att minska utvandringen.

Halland var det län i Sverige som hade störst andel emigranter i förhållande till sin folkmängd. Intensivast var utvandringen från mellersta Halland, från slätt- och skogsbygderna i Varbergs och Falkenbergs nuvarande kommuner. Städerna hade inte möjlighet att bereda arbete åt all den arbetskraft som var övertalig på landsbygden. Så varför skulle inte också jag ha släktingar i Amerika? Släkt som för länge sedan är glömd. Det gäller bara att hitta dem! Jag undrar hur det gick för dem, hur kontakterna varit med det gamla hemlandet och med andra utvandrade släktingar, vad de tänker om sin svenska bakgrund, om det idag finns något som påminner om deras svenska bakgrund, om det finns något intresse av kontakter med och kunskaper om den svenska bakgrunden med mera.

I mitt letande har jag utgått från min pappas fyra anföräldrapar (se nedan) som ligger kronologiskt tre generationer före pappa. De levde alla i socknarna Morup eller Stafsinge i Halland under 1800-talet:

Anföräldraparen är alltså: Olof och Gunnil, Jöns och Inger Christina, Pehr och Gunnel, Olof och Anna Kristina.                                                         

Jag har från de fyra anföräldraparen gått framåt i tiden och följt upp samtliga ättlingar i tre generationer (t.o.m. min pappas generation).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s