Johan Elof Larsson/John Lawson

1880 knappt tio år efter Lars Augusts syster Johanna Linas emigration till Amerika var det dags för nästa av Jöns Larssons släktingar att emigrera. Det var Lars Augusts äldste son Johan Elof Larsson, som vuxit upp med sin familj hos farfar Jöns Larsson på gården i Lynga Nr 1.

Johan Elof var född 1860 i Morup i Halland. Han reste till Amerika på våren 1880. Han var då nitton år gammal. Det var många som reste från Morup denna vår. På ångfartyget Orlando som avgick från Göteborg till Hull den 2 april 1880 var det 48 personer från Morup. Det var i huvudsak unga män i tjugoårsåldern med slutdestination New York. Ofta åkte bröder tillsammans. Kanske många inte såg sig som emigranter utan mer, i likhet med dagens ungdomar, att de åkte ut för att under en begränsad tid jobba hårt och spara ihop pengar och sedan återvända hem.

Johan Elof reste till sin faster Hanna Nelson (Johanna Lina Jönsdotter) och hennes man Nels Nelson i Bradford Pennsylvania. När Hanna i Amerika våren 1886 skrev brev till sin syster Anna Britta i Sverige berättade hon också om Johan. ”Han har det bra, bor och arbetar i närheten”.  Senare samma år 1886 gifte Johan Elof sig med svenskfödda Anna. Johan Elof Larsson kom i Amerika att kalla sig för John Lawson.

John och Anna med de sex äldsta barnen

John och Anna fick åtta barn: Selma 1887, Oscar 1888, Minnie 1891, Jennie 1892, Lillian 1894, Clara 1896, Edvard 1899 och Mildred 1903. John arbetade i Bradford i gruvor och fabrik.

1901 flyttade familjen till Brockton i delstaten Massachusetts. Brockton hade en stor sko- och lädervaruindustri. John arbetade i skotillverkningen. Även flera av barnen arbetade i skofabrik.

I Brockton fick Johan Elof en arbetsskada i huvudet. Han vistades under lång tid på sjukhus där han dog vid 81 års ålder 1941. Sjukhuset låg långt från familjens hem i Brockton. I folkräkningarna betecknades hustrun Anna som änka trots att hon dog före sin man 1940. Efter sin död återfördes dock John till Brockton och är begravd vid sidan om sin hustru.

Sonen Oscar dog vid 16 års ålder efter en fotbollsskada. Dottern Jennie dog vid 25 års ålder. Döttrarna Minnie och Mildred bodde kvar i föräldrahemmet och gifte sig inte. De fick inte heller några barn. Dottern Lillian gifte sig med svenskfödde Einar Robinson. Hon dog vid 41 års ålder och hade inga barn. Sonen Edvard gifte sig med Elsie vid 24 års ålder. Han dog vid 87 års ålder. Edvard fick inga barn.

Det var bara Selma och Clara av Johan Elofs åtta barn som fick barn. Selma gifte sig med Arthur Moberg och de fick fyra barn.

Familjen Lundquist

Clara gifte sig med Elmer Lundquist och de fick sonen Donald Lundquist. Via Google hittade jag Donald som är den ende av Johns barnbarn som är i livet. Han är nu 
(2018) 92 år och bor i Florida. Vi har brevväxlat och jag har också fått foton av honom.

Jag har förstått att det under lång tid fanns kontakter med den svenska släkten som fanns i föräldrahemmet i Eneskogstorp i Stafsinge.Från USA har jag fått den fotade baksidan och framsidan av kort med inbjudan till 50-årskalas:
”Enet den 16/1 1916
Bästa svåger och svägerska.
En god fortsättning på det nya året. Vi skickar er ett kort på vår lagård och vår gamla framhuslänga. Så är det mor och far och vår yngste gosse. Där han står är han 2 år, nu är han 3. De andra 3 barnen var i skolan och Ludvig var vid sjön. 

I somras byggde vi en ny framhuslänga. den står framför den gamla. Ni kan se stenfoten över stengärdsgården. Vi önskar om ni ville hälsa på oss den 6 Juli i år, då fyller Adolv 50 år, så skulle vi dricka en skål i vår nya stuga.
Vänligen Hanna och Adolv Larsson”

Det var Johan Elofs och Severins bror Carl Adolf Larsson, som övertagit föräldrahemmet, som bjöd in till 50-årskalas 1916, men förmodligen fick familjen på Enet inget Amerikabesök då. Nedan framsidan på kortet där den gamla framhuslängan fortfarande är kvar.

Nedan en bild på Enet från 2018, cirka 100 år senare, på samma plats men med den ”nya” framhuslängan.

Enet 2018

Senare övertogs kontakten med Amerikasläkten av Carl Adolfs dotter Hulda Karlsson. Hon hade kontakt både med Johan Elofs och Severins ättlingar. Hulda dog 2007. Hon har efterlämnat ett Amerikaalbum med foton, som jag fått ta del av genom Huldas dotter Berit Svensson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s