Anna Johanna Olofsdotters ättlingar som emigrerade

Anna Johanna Olofsdotter var näst äldst av Anna Christinas och Olofs barn. Anna Johanna gifte sig 1863 med Olof Johansson. De bodde i Bengtsgård, Eneskogstorp nr 2 i Stafsinge. Anna Johanna och Olof fick elva barn varav två dog som små. Alla utom yngste sonen reste till Amerika var för sig.

Utöver traditionell släktforskning via kyrkoböcker och dylikt och kontakter, har jag även med hjälp av DNA-test fått kontakt med amerikanska släktingar och fått veta mer om Anna Johannas emigranter. Hennes åtta barn som bosatte sig i Amerika var alltså Anna Christinas och Olofs barnbarn.

Anna Johannas son Johan Otto Olsson, född 1865 i Stafsinge

Johan Otto var äldst av Anna Johannas barn. Han var också den förste i släkten (av Anna Christinas och Olofs barnbarn) som emigrerade. Han reste till Amerika 1884 då han var 19 år. Han gifte sig i Amerika med svenskfödda Ulrika från Skaraborgs län. De bodde till en början i Ashtabula i Ohio där första barnet Carl Harold föddes 1894. Senare blev Johan Otto farmare i Grampien i Clearfield i Pennsylvania. Där fick Johan Otto och Ulrika ytterligare fem barn, Bessie Victoria 1896, Maud Otilia 1898, Emma Auralia 1901, George William 1907 och Labonna 1916. Efter Johan Otto finns flera ättlingar i Amerika idag, men jag har inte haft kontakt med några då jag saknat närmare information om dem.

Anna Johannas son Carl Hjalmar Olsson, född 1871 i Stafsinge

Tre år efter Johan Ottos avfärd reste Carl Hjalmar 1887. Han var då bara 15 år. Detta år var det 83 personer som reste från Stafsinge till Amerika. De högsta emigrationstalen var, vad gäller amerikaemigranter i Stafsinge, i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Carl Hjalmar angav Wilcox i Pennsylvania som slutdestination. Enligt folkräkningarna bodde han 1910 och 1920 i Cleveland i Ohio med hustru Emma från Sverige och sonen Arthur Gunnar som var född 1900. 1940 var Carl 68 år och bodde med hustrun i Madison i Lake County i Ohio. Enligt min amerikanska släkting, Doris Lyle, var Carl en stor och hjärtlig person som arbetade med att lossa järnmalm i hamnen i Ashtabula i Ohio. Carl och hans familj bodde nära Lake Erie hela sitt liv. Där hölls livliga släktträffar där alla vuxna pratade svenska och barnen bara lekte, men på engelska. Sonen Arthur gifte sig med en tyskättling. De fick tre döttrar Alice född 1923, Namy född 1929 och Marilyn född 1935.
Arthurs dotter Alice bosatte sig som gift i Australien, där hon också dog 1996. Hennes döttrar har alltjämt kontakt med släkten i Sverige. En av döttrarna är konstnär och under 2019 kommer hon att ha en utställning i Sverige.

Anna Johannas son Alfred Julius Olson, född 1868 i Stafsinge

Efter ytterligare två år 1889 reste Alfred Julius till Amerika vid 20 års ålder. Långt senare 1924 ansökte han om pass för resa till Sverige med Svenska Amerikalinjen den 5 juli 1924. Han uppgav då att han under 35 år oavbrutet bott i Amerika i olika stater såsom Pennsylvania, New York, Oregon, Washington och slutligen Ohio. Hans yrke var snickare. I 1930 års folkräkning i Amerika var han 61 år, ogift, snickare och bodde hos sin syster Hanna Bernhardina i Akron i Ohio. Alfred Julius gifte sig inte. Han bodde i Madison i Lake i Ohio då han dog av lunginflammation vid 75 års ålder. Brodern Carl Hjalmar var uppgiftslämnare till dödsattesten.

Anna Johannas son Sven Ludvig Olsson, född 1875 i Stafsinge

Efter två år igen 1891 reste Sven Ludvig strax före sin 16-årsdag till Amerika. Jag har inte hittat honom i Amerika. Enligt min amerikanska kontakt Doris Lyle var ”Oncel Swan” troligen fiskare på nordvästkusten.

Anna Johannas dotter Olivia Sofia Olsson, född 1878 i Stafsinge

Olivia Sofia reste till Dubois i Pennsylvania 1896. Hon var då 18 år. Hon bodde senare i Cook Illinois. När hon var 23 år reste hon hem till Stafsinge från Cook Illinois sommaren 1901. Hon stannade tre kvarts år i föräldrahemmet i Eneskogstorp. På våren 1902 återvände hon till New York, Amerika. Enligt Doris Lyle var Sofia lång och stor som systern Hanna. ”Hon var en naturkraft”.

Sofia och Chas Haag i sin atelje i Winnetka i Illinois

I Amerika gifte Sofia sig 1903 med konstnären Karl (Chas) Haag från Norrköping. (Han hade dessförinnan bott i Paris tillsammans med Carl Milles och Carl Eldh, 3 x Carl). Karl Haag och Sofia bodde i Winnetka i Illinois. Sofia var textilkonstnär. Både hon och hennes man hade flera utställningar.

Sofia reste till Sverige vid många tillfällen. Enligt uppgift ska hon ha korsat Atlanten minst 20 gånger. Karl Haag dog i Illinois 1933. Sofia och Karl hade inga barn.

Carl och Sofia Haags grav på Stafsinge kyrkogård, foto Gunvor Karlsson


Sofia hade uppfattningen att man behandlade äldre människor bättre i Sverige än i USA. Därför återinvandrade hon till Sverige vid 88 års ålder. En del av Sofias och Chas konst finns i hembygdsgården Staffens. Sofia instiftade också ett stipendium för flitiga elever vid Skogstorps folkskola med företräde för elever med konstintresse.

Sofia dog vid 91 års ålder. Både hon och Karl (Chas) är begravda på Stafsinge kyrkogård. Gravstenen är utsmyckad med en skulptur av Karl Haag.   

Anna Johannas dotter Julia Augusta Olsson, född 1886 i Stafsinge

Ett halvår efter Olivia Sofias återvändande till Amerika reste även systern Julia Augusta hösten 1902 till New York i Amerika. Hon var bara 16 år gammal. Hon gifte sig 1908 i Cuyahoga i Ohio med tyskfödde Carl Hubert Wowra. De fick en dotter Louise 1910 och en son, Victor 1913. Enligt Doris Lyle var Julia tystlåten och liten, med samma drag som sin bror Julius.

Anna Johannas dotter Hanna Bernhardina Olsson, född 1881 i Stafsinge, reste med man och dotter Jenny Alfrida född 1901

Se även under Olof Jonssons ättlingar Johan Ludvig och under Jöns Larssons ättlingar. Hanna Bernhardina var trolovad med Johan Ludvig som var barnbarn till Olof Jonsson på morssidan och barnbarn till Jöns Larsson på farssidan. Johan Ludvig blev 1900 dömd av Himle häradsrätt till fyra månaders fängelse för uppsåtligen misshandel med kniv. 1901 föddes Hanna Bernhardinas och Johan Ludvigs trolovningsdotter Jenny Alfrida. Senare samma år gifte Hanna Bernhardina och Johan Ludvig sig. Johan Ludvig fick 1903 nådigt tillstånd från Kongl. Majt. att emigrera till Amerika. Våren 1903 emigrerade Hanna Bernhardina, med dottern Jenny Alfrida och maken Johan Ludvig. De bodde en tid i Ashtabula i Ohio, flyttade sen till Cleveland och bodde sedan slutligen i Akron Ohio. De fick ytterligare fem barn i Ohio. Hanna och Johan Ludvig skilde sig i mitten av 1920-talet. Det är Jenny Alfridas dotter Doris Lyle som jag haft aktuell mailkontakt med.

Anna Johannas dotter Anna Viktoria Olsson, född 1891 i Stafsinge, reste med man och dotter Svea Hildur Ingegerd född 1920

När de äldre barnen emigrerat fanns bara de två yngsta barnen kvar i hemmet i Eneskogstorp. Det var Anders Oskar, född 1888 och Anna Viktoria född 1891. Alla de övriga sju barnen hade emigrerat till Amerika. När Anders Oskar var 20 år tog även han ut flyttbetyg för resa till Ashtabula Ohio i Amerika där han hade syskon. Emellertid ströks utflyttningen och antecknades ”Kvarbliven”. Kanske var det hans lott att ta hand om de åldrande föräldrarna. När Anna Viktoria var 20 år tog hon ut flyttbetyg för resa till Amerika 23/2 1912 till systern Julia. Anders Oskar blev hemmansägare i Snöstorp 1914 då han var 25 år. Han tog med sig föräldrarna till Snöstorp. De var då 75 år (Olof) och 70 år (Anna Johanna). Antecknat att också lillasyster Anna Viktoria bodde i Snöstorp efter att hon inflyttat från Amerika 1915. Samma år gifte Anders Oskar sig i Snöstorp. Anna Viktoria tog på nytt ut flyttbetyg för resa till Amerika 1916, men reste inte utan återlämnade attesten. I stället gifte Anna Viktoria sig på hösten 1916. I början på 1917 flyttade hon till Morup på grund av giftermålet. Kort därefter dog Anna Johannas man Olof 1917.

Själv flyttade Anna Johanna som änka till Falkenberg. Mellan 1920 och 1923 bodde Anna Johanna dock hos dottern Anna Viktorias familj i Morup. Sommaren 1923 reste emellertid även Anna Johannas yngsta barn Anna Viktoria, från Morup, med man och liten dotter. De åkte till Anna Victorias bror i Cleveland, Ohio.

Kvar i Sverige fanns bara ett av Anna Johannas nio barn. Det var Anders Oskar som bodde i Halmstad och senare i Norra Mellby i Kristianstad län.

När det i Amerika var dags för Anna Viktorias dotter Svea Hildur att börja skolan skickades hon hem till Sverige. Året efter kom även Anna Viktoria och maken till Sverige 1929. Dottern Svea Hildur Ingegerd gifte sig 1941 i Falkenberg med Sven-Anders Millberg. De fick en dotter 1946. Hon är gift och bor i Falkenberg. Jag har träffat henne och hon har berättat att det genom åren funnits mycket kontakt mellan den svenska och den amerikanska släkten och även med släkten i Australien.

Anna Johanna Olofsdotter

Anna Johanna dog i Falkenberg 1940 strax före sin 96-årsdag. Merparten av hennes nutida ättlingar finns i Amerika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s