NYHETER

Ättlingar till ”Staffens” långt ut i världen!

För en tid sedan fick jag ett mail från Ann. Hon är barn till en brylling/3:e kusin till mig. Hon är ättling till min farmors mors föräldrar med utgångspunkt från ”Staffens” i Stafsinge. I mitt avsnitt om denna släktgren har jag på min hemsida berättat om Anns farfars far Carl Hjalmar Olsson som utvandrade till Amerika 1887. Ann hade hittat min hemsida och jag kan nu med hennes hjälp och tillåtelse komplettera berättelsen om släktens vidare öden:

Anna Johanna Olofsdotter växte upp på ”Staffens”. Hon gifte sig och nio av hennes elva barn blev vuxna. Det var när dessa barn växte upp som den stora emigrationen till Amerika tog fart. Alla som reste hade kanske inte som mål att emigrera för gott. Den förste av Anna Johannas barn som reste till Amerika var Johan Otto Olsson. Tre år därefter 1887 reste Carl Hjalmar. Han var född 1871 i Stafsinge. Han var bara 15 år då han reste. Så småningom kom flertalet av Anna Johannas barn att emigrera till Amerika. Några återvände efter att ha levt länge i Amerika. Mer om alla Anna Johannas barn finns under Anna Johannas ättlingar som emigrerade.

Jag har funderat mycket på hur det var för emigranterna att flytta långt bort och hur banden till släkt och det gamla landet var. Jag har fått berättat att Anna Johannas barn och familjerna de skapade i Amerika fortsatte att umgås. Stora och livliga släktträffar hölls. Kontakten med släktingar i det gamla hemlandet var också aktiv och några av emigranterna korsade Atlanten flera gånger. Läs mer om Carl Hjalmar Olsson.

Ibland händer det mest osannolika!

Berättelsen om detta finns publicerad i Släktforskarnas årsbok 2021 under rubriken ”Min okände DNA-far”.  Jag berättar en del av det här.

I ett tidigare inlägg här på min hemsida berättade jag om hur vi letat efter min man Sörens okände far. Jag berättar nu vidare här.

Vid senaste årsskiftet 2020/2021 gick vi i spänd förväntan. DNA-kit hade beställts till förmodad släkting i USA och vi hoppades på det bästa – att han skulle skicka in testet och att resultatet skulle ge vägledning. En tidigare DNA-träff på en ung tjej i Florida pekade på att hennes farfar eller farmor skulle kunna vara en släkting till Sören. Det var hennes farfar som vi nu testade.

Så kom resultatet – en klockren kusin! Han hade utvandrat från Tyskland och levde i USA sedan början av 1960-talet. Han hade ingen kontakt med sin tyska familj, men han kunde ge bra information att forska vidare på. DNA-resultatet indikerade att Sörens far var antingen en farbror eller en morbror till kusinen i USA. Kusinen hade en farbror och tre morbröder. Dags att studera matchningarna och jämföra. Kusinen hade en svenskfödd mor och hade flera relativt nära matchningar i Sverige. Inga av dessa fanns i Sörens matchningslista. Således är det kusinens farbror som är Sörens okände far! Vi hittade honom!!!

Sörens far var möbelhandlare i Flensburg i norra Tyskland på gränsen till Danmark. Han var gift och hade två döttrar. Under kriget tjänstgjorde han som Feldtwebel/sergant i tyska armén. Han var stationerad i södra Danmark i underhållssektionen. I januari 1943 träffades Sörens far och Sörens danska mor och resultatet blev Sören. Sörens mor var frånskild med tre söner.

Sudermarkt i Flensburg med huset där Sörens far var möbelhandlare

Sören föddes på Födselstiftelsen i Århus. Där kunde blivande mödrar föda för snabb adoption. Förmodligen gällde det särskilt för de barn som var resultat av danska kvinnors samröre med fiendelandet, det vill säga barn som förmodades ha tyska fäder. I födelseattesten angavs ”fader okänd”. Detta var ett sätt för Födselsstiftelsen att skydda såväl danska kvinnor som deras barn från det öde som drabbade de som fraterniserat med fienden. Kvinnorna blev av allmänheten misshandlade, fick håret klippt, blev bespottade och utfrysta. Även om detta var olagligt agerade ändå myndigheterna med i vissa fall fängelse och att under begränsad tid frånta kvinnorna medborgerliga rättigheter. Barnen som växte upp med sina mödrar blev ofta mobbade och familjerna blev socialt utfrysta. Inget av detta drabbade Sören, då han kom till sin adoptivfamilj på sin nionde levnadsdag och ingen kände till den tyska bakgrunden.

Sörens far stupade i kriget i april 1945 en månad före freden. Vi vet var han är begravd och kommer kanske att besöka kyrkogården i Flensburg någon gång.

Den tyska familjen i Flensburg 1956 vid firandet av Sörens farmors och farfars guldbröllop

Sörens äldsta tyska halvsyster omkom som ung i en bilolycka 1961, men den andra förmodar vi lever!

Men hur ska vi hitta henne? Vi har kontaktat de tyska myndigheterna i Flensburg, men den tyska sekretessen har satt stopp. Vi hittade via sociala medier ett kusinbarn i Tyskland. Han bekräftade släktskapet och skulle återkomma, men har inte gjort det , trots påstötningar. Det kan ju vara en chock att det dyker upp en släkting man inte kände till. Kanske man inte vill veta att ens förfäder haft utomäktenskapliga förbindelser.

I och med DNA-släktforskning upptäcks en del familjehemligheter och otrohetsaffärer som man kanske inte vill veta.  Oavsett om sådant uppdagas eller ej kan den sociala och historiska familjen inte tas bort, bytas ut eller förminskas. Den nya DNA-släkten är ett tillskott!

Angående letande efter okänd far: Ge aldrig upp! I vårt fall hände, efter 22 års letande, det mest osannolika – en ung latinamerikansk tjej i Florida bestämde sig för att DNA-testa sig! Det ledde till att Sören i Sverige fick en far i Tyskland!

Nu återstår bara att hitta systern!

Sista delen om släkten i Långaveka

Jag har tidigare skrivit om min släkt i Långaveka Nr 1 och Långaveka Nr 2. Nu lägger jag till en sida om släkten i LångavekaNr 3, Björsgård. Även detta avsnitt inleds med min tidigare beskrivning av Långaveka, så du får bakgrunden.

Detta är min tolkning utifrån kyrkoböcker, mantalslängder, boken ”Glommen – ett fiskeläge och dess omgivningar”, Hallands landsbeskrivning 1729, Lantmäteriets historiska kartor och hjälp från släktforskande släktingar med mera.

Och som tidigare, om du upptäcker fel eller har kommentarer, så är du välkommen att kontakta mig!

Till menyn BERÄTTELSER OM MIN SLÄKT med underrubrik Min släkt i Långaveka Björsgård.

DNA-forskning

För mig är DNA-testning ett hjälpmedel i sökandet efter ättlingar till mina emigrerade släktingar. Träffarna är ju just personer som gjort DNA-test och har ett intresse av att hitta släktingar och ofta också intresse av släktforskning. Genom DNA-träffar har jag också fått kontakt med många svenska släktingar och fått hjälp i min släktforskning. Det är ett spännande detektivarbete att hitta hur man är släkt med DNA-träffarna.

DET STORA SVEKET

Men för min man har DNA-testningen ett helt annat syfte. Det som för inte alls så länge sedan tycktes helt omöjligt, kanske nu är möjligt! (Klicka här!)

Fortsättning på Min släkt i Långaveka

Jag har tidigare skrivit om min släkt i Långaveka Nr 1. Jag går nu vidare och skriver om släkten i Långaveka Nr 2. Det var där min farmor Augusta Larsdotter var född 1870 och hennes förfäder hade bott där sedan mitten av 1700-talet. Även detta avsnitt inleds med min tidigare beskrivning av Långaveka.

Detta är min tolkning utifrån kyrkoböcker, mantalslängder, boken ”Glommen – ett fiskeläge och dess omgivningar”, Hallands landsbeskrivning 1729, Lantmäteriets historiska kartor och hjälp från släktforskande släktingar med mera.

Och som tidigare, om du upptäcker fel eller har kommentarer, så är du välkommen att kontakta mig!

Till menyn BERÄTTELSER OM MIN SLÄKT med underrubrik Min släkt i Långaveka

Fler och fler amerikanska släktingar hittas …

Nu vet jag mer om Anna Johannas och Sven Olander Anderssons ättlingar i Amerika. Tack vare att en svensk släkting sett min hemsida och kontaktat mig kunde fler upptäckas. Trots att sju av Anna Johannas och Svens Olanders barn emigrerade hade jag bara hittat ett fåtal ättlingar i Amerika. Min nya kontakt är ättling till det enda av Anna Johannas och Sven Olanders barn som bildade familj i Sverige. Genom min nya kontakt har jag till och med fått foton! Jag lägger till kompletteringar under menyn Emigrantforskning.

Min släkt i Långaveka

Jag har tidigare under Menyn BERÄTTELSER OM MIN SLÄKT skrivit om mina anföräldrar Elin och Jon och deras ättlingar. Nu lägger jag till en annan gren av släkten, nämligen den som levt i Långaveka i Morup i Halland. Det första inlägget blir om Långaveka 1. Mina hänvisningar till Långaveka 2 och 3 är ännu inte publicerade.

Nedan visar jag en solfjäder med mina anor på min fars sida. Det är ArkivDigitals funktion, vilken jag kan rekommendera. Genom de fyra färgerna särskiljs mor- och farfäräldrarnas släktbakgrunder. Maxantal nivåer är sju, men man kan ju välja en äldre ana som huvudperson och får då med den personens sju nivåer. Ladda ner filen för att förstora texten.

Här är min solfjäder från ArkivDigital med pappa i centrum.
Jon och Elin finns i tredje raden utifrån längst till vänster, röd färg.
Nu berättar jag om ättlingar i Långaveka till Lars Bengtsson och Anna Arvidsdotter, yttersta raden mitten grön färg.

Som släktforskare blir man aldrig färdig. Det finns alltid något mer att upptäcka!

”Tror du nån minns oss om 250 år?” Jag vet inte om dom någonsin tänkte så, men nu har jag i alla fall återuppväckt dom.

Förr var döden vanligt förekommande och en familj drabbades ofta återkommande av anhörigas död. Ibland kanske en släktberättelse kommer att innehålla oproportionerligt mycket av den varan, men det är ju också en av de sakerna man får reda på när man forskar via kyrkoböcker. Men livet var väl då som nu såväl glädje som sorg.

Detta är min tolkning utifrån kyrkoböcker, mantalslängder, boken ”Glommen – ett fiskeläge och dess omgivningar”, Hallands landsbeskrivning 1729, Lantmäteriets historiska kartor och hjälp från släktforskande släktingar med mera.

Och som tidigare, om du upptäcker fel eller har kommentarer, så är du välkommen att kontakta mig!

Till menyn BERÄTTELSER OM MIN SLÄKT med underrubrik Min släkt i Långaveka

Min släkting krigsveteranen WWII

För några år sedan gjorde jag och min man en studieresa till Normandie i Frankrike. Vi gick på stränderna för den stora landstigningen 1944 under det andra världskriget. De Allierade hade inlett offensiven som så småningom satte stopp för mörkrets krafter i Europa. Följden blev också stora mänskliga förluster. Vi såg de oändliga gravfälten i Normandie. Jag är tacksam för att vi/Sverige inte drogs in i kriget, men det var dom som offrade sig för oss. Många av emigranternas barn och barnbarn deltog i befriandet av förfädernas gamla hemkontinent. Jag berättar om en av dem.

Genom DNA-släktforskning fick jag kontakt med en släkting i Amerika. Den kontakten ledde vidare till andra släktingar. Jag började brevväxla med min släkting Donald Lundquist, född 1926.

Donald Lundquists svenska mor- och farföräldrar hade utvandrat till Amerika under 1880-talet. Donald var således helsvensk i sitt arv, men naturligtvis helamerikan. Han var sina föräldrars enda barn. Han växte upp i Massachusetts.

När Donald var 18 år blev han värvad till Amerikanska armén. Han tillhörde 3rd Army, 79th Division, 314th Regiment.

Donald tjänade i frontlinjen. Förlusterna var stora, strapatserna var ohyggliga.  Donald kom dock igenom kriget fysiskt oskadd. 1946 var hans tjänstgöring i Amerikanska armén över. Därefter kom han alltid att vara en krigsveteran tillsammans med många andra. Donald fick motta flera utmärkelser, se nedan under Epitaf.

Efter sin tjänst i armén återvände Donald till Massachusetts. Han umgicks med släktingar, men bildade ingen egen familj. Vid drygt 70 års ålder flyttade han till Florida, vilket jag har sett att många äldre i Amerika gör.

Donald Lundquist hemma i Brockton, Massachusetts med föräldrarna Clara och Elmer Lundquist

Genom mina brevkontakter (pappersbrev) med Donald fick jag veta mycket om livet i Amerika för mina emigrerade släktingar. Jag fick också flera foton från Donald.

Donald berättade också om ett stort Reunion-event, 4 dagar långt, som han deltagit i, i New Jersey, i oktober 2019.  Donald var en av ett fåtal fortfarande levande WWII veteraner från 314:de regementet, ytterligare två veteraner hade möjlighet att delta i eventet. 
Amerikanarna visar stor respekt, heder och tacksamhet för sina krigsveteraner. Även jag känner stolthet och tacksamhet för Donalds insatser.

http://www.facebook.com/640846505/videos/pcb.10157559163201506/10157559160216506/

314th WWII Veteran Donald Lunquist arriving at the Joint Reunion

De tre veteranerna Don Lundquist, Bob Vondale and Peter Wisnoski

Nedan två klipp från face-book:
”79th Infantery Division WWII
22 oktober 2019
The October 10th-13th Inaugural Joint Reunion of the 314th/315th Regiment Associations was a tremendous success. If you were there you understand if you did not attend you missed a super tribute to all our WWII Vets. The military at Joint Base McGuire, Dix, Lakehurst went way beyond our expectations to honor our Veterans and make all feel welcome. “

”314th Infantery Associatio WWII Inc.
8 november 2019
This years 1st joint 314/315th reunion was a tremendous success. Three vets were in attendance, Mr. Don Lundquist (314), Mr. Bob Vondale (314), and Mr Pete Wisnoski (315). Don and Bob flew in on separate honor flights where special announcements were made on the aircraft recognizing the vets. Local airport firemen performed a water cannon salute and gate agents and Honor Flight personnel handed out flags to everyone at the gates. The local media arrived at the airport along with dozens of Warriors Watch Rider vets. The Warriors Watch Riders volunteered to lead a motorcycle motorcade escort from the airport to Ft Dix, an hour long ride….”

Kontakten med Donald har varit mycket värdefull för mig. I maj (2020) blommograferade jag till hans 94-årsdag. Jag fick meddelande från blomsteraffären att blommorna ej kunnat levereras, då Donald gått bort dagen före sin födelsedag.

Igår fick jag brev från Donalds advokat, som berättade att Donald begravts på Melrose Cemetery i Massachusetts med militära hedersbetygelser, samt att Donald i livet varit stolt över att vara en WWII veteran.

Från face-book om begravningen:
(fritt översatt av Gunnel Hörlyk)

”Tack till allt stöd till den 314: e, 79: e veteranen Donald Lundquists begravning! Donald fick full militär utmärkelse med 21 salut-skott, tapto och flaggceremoni från 314: e regimen av Fort Dix. Lokala medier deltog i evenemanget. Nancy Schaff från 314: e WWI-föreningen deltog också. Vi kunde hitta en första kusin till Don’s som växt upp med honom. Han fick flaggan tillsammans med sin fru.

Donald Lundquist´s begravning med militära hedersbetygelser anpassade efter Coronatider

Allt detta sammansattes av den 314: e föreningsmedlem Joseph Piekunka, som var värd vid förra årets återförening på Fort Dix. Joe körde till ceremonin i MA från upstate NY för att också delta. Tack för att du fick detta att hända, Joe!
John Hermannes”

.

Epitaf:
Donald E Lundquist (30 maj 1926 – 29 maj 2020) Of Deland, Florida, föddes i Massachusetts och var medlem av den ”största generationen.” Han tjänade stolt i strid med A kompaniet, 314 Infanteriregementet, 79: e divisionen, i andra världskriget. Han och hans gode vän, James A. Maier från Tonawanda i New York, var bland många ersättare som tilldelades A kompaniet i Hauguenau, Frankrike, januari 1945. Efter Segerdagen 1945 och med efterföljande deaktivering av den 79: e divisionen, överfördes Donald och James till 1:a Division, 18: e infanteriregementet, och tjänade tillsammans tills deras demobilisering 1946.

Donald och James höll kontakt under alla år och utbytte födelsedags- och julkort. De träffades senast 2009 314: e infanteriorganisationen WWII återförening som hölls i Daytona Beach, FL.
I oktober 2019 deltog Donald i Återföreningen som hölls i Fort Dix, NJ.

Donalds utmärkelser var:
The Gold Conduct Medal

The European-African-Middle Eastern Campaign Medal with 2 Bronze battle stars
The World War II Victory Medal
The Army Occupation Medal (Germany clasp)
The Combat Infantry Badge.

Vid återkomsten till det civila livet, bosatte Donald sig i Raynham, Massachusetts. Han bodde i Pinehill Estates Mobile Home Park och var aktiv på Styrelsen för Parkföreningen. Hans civila karriär i 25 år var inom detaljhandeln hos Almy’s varuhus där han fungerade som chef på herravdelningen och senare butiksassistentchef. Vid pensioneringen flyttade Donald till Deland, Florida år 2000.

Nedan länk till film från 1945 från 79th Infantery Division där Donaald Lundquist tjänstgjorde:

https://www.criticalpast.com/video/65675057869_United-States-Army_bridge-exploded_blockhouse-exploded_79th-Infantry-Division

Nu vet jag mer om Elins självmord

Jag har tidigare berättat om mina anföräldrar Elin och Jon och deras åtta barn. Elin, det var hon som 1824 hastigt dog, 55 år gammal, genom självmord (min farfars farfars mor). Hon skar sig själv i halsen med en kniv. I min släktforskning var hon det första självmordet jag stötte på. Jag har därefter stött på många självmord, men aldrig därefter något kvinnligt självmord.

Jag har tänkt mycket på denna händelse, varför det skedde, var det hände, vem som hittade henne och hur det var för de närstående. Vid den aktuella händelsen var yngsta barnet, lilla Kerstin, bara 10 år och näst yngsta barnet Bengt var 15 år. En del av barnen hade flyttat hemifrån, två var gifta och Elin hade fått sitt första barnbarn, en liten flicka.

På den här tiden var självmord kriminellt och straffbart. Straffet utdelades postumt och var att inte få begravas i vigd jord, det vill säga på kyrkogården. Det var en oerhörd skymf av den döda. Att själv ända sitt liv var att sätta sig upp mot Gud som var den som skapade liv och också bestämde när det var dags att få komma tillbaka hem till Gud i Paradiset. Den som satte sig över det var inte välkommen till Paradiset utan skulle istället brinna i Helvetet och som en osalig ande aldrig få komma till ro. Självmord avkriminaliserades så sent som 1864 och begravning av självmördare skulle ske i särskild ordning ända till 1908.

Hur var det för lilla Kerstin? Det skulle inte bli någon begravning där släkt och grannar kom och hedrade den döda och deltog i sorgen. Hennes mamma hade begått den största synd man kunde göra. Hennes mamma skulle inte få komma till Gud. Kerstin skulle inte få återse sin mamma i Paradiset. Hennes mamma skulle få vandra som en osalig ande i evig tid. Måste även Kerstin fördöma sin mamma? Var det någon som pratade med lilla Kerstin eller gick hon ensam med sina tankar?

Nu vet jag lite mer om händelsen. Eftersom självmord var ett så grovt brott måste det utredas noga. Det måste klarläggas om det fanns något som kunde påverka det följande straffet, t.ex. om brottet begåtts under giltig sjukdom och brottslingen inte fullt kunde ansvara för sina handlingar, det vill säga om det fanns förmildrande omständigheter.

Jag har läst i Domboken (Faurås häradsrätt (N) AIb:10 (1820-1824) . Händelsen skedde natten den 5 oktober. Det var maken Jon som hittade henne. Den förste som kontaktades var prästen. Han kom så fort han kunde. Senare tillkallades Medicinsk expertis och gjorde den 16 oktober såväl yttre som noggrann inre besiktning av kroppen. Vid det extrainkallade tinget den 4 november, så kallat urtima ting, hölls rättegång. Den inleddes med att Länsmannen Wetterman anmälde att ”Jon Olofssons i Bryntebo Morups socken hustru Elin Svensdotter, natten till den 5 sistlidne oktober, med en kniv skurit sig i halsen, så att hon påföljande dag därav dött, hemställde, huruledes hennes döda kropp borde begravas”.  Länsmannen åberopade diverse handlingar och utlåtanden, såsom likbesiktning och diverse vittnesförhör med maken, numera änkemannen, Jon Olofsson, grannar och liknande.  Först efter beslut i ärendet den 4 november kunde Elin komma i jorden.

Min beskrivning och sammanfattning av vad som framkom:

I landet rådde numera fred sedan 1815 och för närvarande härjade inga farsoter. Ovanligt nog hade Elins och Jons samtliga barn överlevt barndomen, och alla kom så småningom att bli vuxna. Men det fanns andra stora förändringar som påverkade landsbylivet stort. De gamla byarna var på väg att omdanas, vilket skedde i flera etapper. I Bryntebo fanns det tre gårdar som låg tätt tillsammans. På närmsta gården bodde en familj där makarna var jämnåriga med Elin och Jon och deras barn var i samma åldrar som Elins och Jons barn. Den gamla goda grannsämjan hade nu fått sig en törn. Det kändes obehagligt att möta grannarna. Arbetet med de kommande förändringarna i byn tyngde Elin och hon kände stor oro för framtiden. Elin led av meningsskiljaktigheter och konflikter. Den aktuella skiftesreformen var Storskiftet som i Bryntebo så småningom blev klar 1826.

Jon berättade i vittnesförhör att han och Elin hade levt ett långt äktenskap i kärlek och ömhet, men att Elin under senare tid känt stor oro och hade svårt att sova. Så var det även natten den 5 oktober. Elin lämnade deras gemensamma bädd och gick, utan att klä sig, ut i trädgården. Då hon inte återvände gick även Jon upp och hittade Elin ute i trädgården där hon skurit sig i halsen med en kniv. Hon var fortfarande vid sans då han fann henne, dock ej talbar.

Pastorsadjunkten tillkallades och kom så fort han kunde. Prästen förstod genast hur det stod till och insåg allvaret. Han var inte sen att försöka omvända och rädda en syndare. Än fanns det tid för förmaningar och även tröstens ord. Han förmanade Elin så att hon skulle förstå vilket ohyggligt brott hon begått. Kanske hade prästen varit med om självmord tidigare, men troligen inte närvarit vid ett kvinnligt självmord där livet långsamt rann ifrån syndaren. Kanske han kände medlidande. Även om Elin inte kunde tala, tyckte prästen att han av Elins åtbörder kunde utläsa hennes ånger över sin svåra förseelse.  Han förmanade henne att använda den återstående tiden till bön till Gud, och han tröstade henne även med den nåd som kan ges en botfärdig syndare. Han kunde också förstå att om Elin mäktat röra sina läppar skulle hon gärna deltagit i prästens bön. På grund av mistad talförmåga fick denna brist ersättas av hjärtats suckar. Han tog farväl av Elin och överlämnade henne med bön till Gud på dagen den 6 oktober.

Den 16 oktober hölls noggrann likbesiktning. Den utfördes av provinsialläkaren i närvaro av flera vittnen, såsom pastorsadjunkt, kronofjärdingsman, ordningsman. Först konstaterades att det var ett fyra tum skärsår på halsen, men i övrigt inga andra yttre skador eller något som kunde indikera någon sjukdom. Vid den inre besiktningen, organ för organ, konstaterades att inget anmärkningsvärt kunde finnas.

De olika vittnesförhören som förelades vid rättegången beskrev att Elin inte var tokig men att hon hade en stor ledsnad.

Den jämnåriga grannfrun berättade att hon, som närmsta gårdskvinna under 34 år, aldrig förmärkt att Elin var svagsint eller tokig, dock var hon tystlåten. För en tid sedan hade hon stött på Elin ute i hagen. Elin var då mycket sorgsen och hade sagt att här var så ledsamt så det vore väl att vara härifrån. Grannfrun hade svarat henne att när det sker av längtan till evigt liv och ej av otålighet ska vi dagligen be om en salig hädanfärd. Elin hade också vid ett annat tillfälle kort före sin död, bett grannkvinnan att ej vara ond på henne på grund av en Lantmäteriförrättning, där deras båda makar blivit oense om själva grunderna för delningen.

Grannkvinnans man beskrev att Elin i livstiden fört en Gudfruktig och stilla vandel, och att han ej märkt att Elin emot slutet av sin levnad varit sinnessvag eller yttrat någon sinnesoro.

En kvinna från en grannby berättade att hon och Elin två dagar före Elins död hade följts åt från Morups kyrka. Elin hade då bett kvinnan att säga något tröstande till Elin, men inte berätta det för någon. Vid ett tidigare tillfälle hade Elin till kvinnan beklagat sig över att hon inte kunde sova om nätterna och sagt att det är så ledsamt hemma på grund av Lantmäteriets skull.

Sockenskomakaren berättade att Elin på morgonen dagen före sin död, bett honom följa med till Bryntebo för att hämta ett par skor till lagning. Han hade gjort så och kvarstannat i köket då Elin gick för att hämta skorna. Då hon efter en stund inte återkom gick han in i stugan varvid Elin hastigt vände sig om och såg på honom med en skarp blick. Han sa att Elin såg ganska besynnerlig ut och sa till honom att detta med Lantmäteriet är så ledsamt.

Prästbevis utfärdades av prosten den 22 oktober. Det angav att Elin Svensdotter, som själv vållat sin död, med enkel kristendomskunskap nyttjat nådemedlen, och alltid fört en stilla och enkel levnad, och i synnerhet någon tid före sin död, visat mindre sinnesstyrka, samt förklarat sig mist nöje med livet. Därav förmodade man att hon av sinnessvaghet och icke fullt bruk av själens förmågor avhänt sig livet.

Utslag vid Urtima ting den 4 november 1824:

”Av vittnesmål och förebragta upplysningarna kan slutas att Elin Svensdotter av huvudsvaghet och svår vånda själv avhänt sig livet. I enlighet med lagtexten förklaras därför att Elin Svensdotters döda kropp skall i Kyrkogård i stillhet begravas.”

Vilken lättnad för familjen! För Elin fanns det såväl juridisk som himmelsk nåd och äntligen kunde familjen få begrava Elin, en så kallad ”stilla begravning” som skedde i vigd jord den 8 november 1824.

Pehr Johanssons och Gunnel Larsdotters ättlingar som emigrerade till Amerika

Nu ska jag slutföra kartläggningen av mina fyra anföräldrars ättlingar som emigrerade till Amerika under ”Den stora emigrationen”. Jag har utgått från mina fyra anföräldrapar och tidigare skrivit om ättlingarna till Olof Jonsson och Gunnil Anderdotter i Bryntebo, Jöns Larsson och Inger Christina Anderdotter/Anna Lena Eliasdotter i Lynga samt Olof Andersson och Anna Christina i Olofsbo. Nu återstår bara det fjärde anföräldraparets ättlingar. Det är ättlingar till Pehr Johansson och Gunnel Larsdotter i Söndregård, Långaveka i Morup. De var min farmors farfar och farmor. De var födda i början av 1800-talet.

Söndregård, Långaveka Nr 2 i Morup, foto 2018

Pehr Johansson och Gunnel Larsdotter fick fem barn:
Johanna Beata Pehrsdotter (1838 – 1912)
Lars Johan Pehrsson (1841 – 1892)
Augusta Charlotta Pehrsdotter (1844 – 1891)
Sofia Lovisa Pehrsdotter (1849 – 1888)
Anders Ludvig Pehrsson (1852 – 1838)

Äldsta dottern Johanna Beata gifte sig med Johan Aron Svensson och bosatte sig på en granngård, Björsgård i Långaveka.
Äldsta sonen Lars Johan Pehrsson var min farmors far. Han övertog gården Söndregård i Långaveka. Han gifte sig med Anna Josefina Olofsdotter från ”Staffens”, Olofsbo Nr 4, i Stafsinge.
Dottern Augusta Charlotta gifte sig med Karl Johan Otto Persson och de bosatte sig i Galtås.
Dottern Sofia Lovisa var det enda av barnen som bosatte sig utanför socknen. Hon gifte sig med en Morupsbo, Anders Johan Bengtsson. De bosatte sig i grannsocknen i Södra Måsagård i Tvååker.
Yngsta barnet Anders Ludvig gifte sig med Anna Johanna Nilsdotter och bosatte sig i Lyngen nr 3.

Av mina fyra anföräldrapar är det kanske Pehr och Gunnel som gett upphov till minst antal ättlingar i Amerika.

Utöver berättelsen om Pehrs och Gunnels emiganter under Emigrantmenyn, med rubrik ”Halland en bra plats på jorden” gör jag också en sammanställning av samtliga fyra anföräldrapars emigranter, också under Emigrantmenyn.

Kanske någon som läser detta har annan eller mer information. Jag välkomnar kommentarer, tillägg, rättelser, synpunkter, bidrag med foton, förslag eller att ”Ge sig till känna”!