Sammanfattning om Jöns Larssons emigranter

Alla Jöns Larssons vuxna barn hade familjemedlemmar som var drabbade av den stora emigrationen. Ett av de sju barnen emigrerade. Det var det yngsta barnet Johanna Lina Jönsdotter som tillhörde de tidiga utvandrarna från Morup redan 1871. Nio av Jöns barnbarn utvandrade. Sju av Jöns barnbarns barn utvandrade, de flesta tillsammans med sina föräldrar. Också fyra barnbarns barnbarn utvandrade med föräldrar. Sen var den stora utvandringen över.

Genom att jag i de svenska kyrkoböckerna följt upp samtliga av Jöns Larssons ättlingar i tre generationer har jag hittat alla som utvandrade. Jag har däremot inte kunnat följa alla i Amerika.

I bilden finns bara de ättlingar som var berörda av emigrationen med
(Bild över samtliga ättlingar finns under rubriken Mina fyra anföräldrapar)

Jöns Larsson fick 49 barnbarn varav 36 blev vuxna. 3 av barnbarnen var födda i Amerika. 9 av de 33 Sverigefödda barnbarnen emigrerade. Det innebär att 12 av de 36 vuxna barnbarnen levde i Amerika, det vill säga 33 % av andra generationen efter Jöns Larsson levde i Amerika.

Jöns Larsson fick minst 144 barnbarns barn, som blev vuxna. 7 av barnbarnsbarnen emigrerade. 33 av barnbarnsbarnen var födda i Amerika.

Av tredje generationen efter Jöns Larsson (Jöns Larssons barnbarns barn) levde 28 % i Amerika (7+33/1,44=28)

Kanske den tidigaste emigranten, Jöns Larssons dotter Johanna Lina i Bradford i Pennsylvania hade en viss roll för de tidigare emigrantsläktingarna vid deras ankomst till Amerika. Emigranterna kom dock att bosätta sig på varierande platser med avsevärda avstånd till varandra.

Nils Arons ättlingar bosatte sig i delstaterna, Pennsylvania, New York, Connecticut och Florida. Lars Augusts ättlingar bosatte sig i delstaten Massachusetts. Maria Severinas ättlingar bosatte sig i Pennsylvania. Carl Johans ättlingar bosatte sig i Kansas och Ohio. Anna Brittas ättling bosatte sig i Illinois. Emma Charlottas barn bodde i Ohio, men återinvandrade till Sverige.

Förmodligen finns många ättlingar i Amerika till Jöns Larssons cirka sjutton emigranter. I nutid kanske det efter Jöns Larsson finns lika många ättlingar i Amerika som i Sverige?

Jag har genom DNA-släktforskning fått kontakt med 6 av Jöns Larssons ättlingar i Amerika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s