Adolfina Bernhardina Olofsdotters ättlingar som emigrerade

Anna Christinas och Olofs yngsta barn Adolfina Bernhardina Olofsdotter gifte sig med Nils August Gustafsson. De övertog föräldrahemmet Olofsbo nr 4 ”Staffens” vilket hon fick dela med brodern Sven August Olofsson som gifte sig samma år. Adolfina Bernhardina och Nils August fick nio barn som alla blev vuxna, fyra döttrar och fem söner. Tre av barnen och ett barnbarn emigrerade till Amerika. De emigrerande barnen var Anna Sofia, Alma Augusta och Gustaf Adolf. Gustaf Adolf återkom dock efter en längre tid i Amerika, se nedan. Ingen av de fem sönerna fick några barn. Två döttrar fick barn i Amerika och två döttrar hade barn i Sverige.

Dottern Anna Sofia Nilsson född 1880 i Stafsinge emigrerade med man och dottern Agda Leonie Carlsson, född 1899 i Morup

Adolfina Bernhardinas äldsta dotter Anna Sofia Nilsson gifte sig 1899 med Johan Albin Karlsson och bosatte sig i Espelunda i Morup. Samma år fick de en dotter, Agda Leonie.

Året därpå 1900 emigrerade familjen, som bestod av Anna Sofia, maken Johan Albin samt dottern Agda Leonie Karlsson som var drygt ett halvår gammal. De bytte alla så småningom efternamn till Bengtsson, vilket var Johan Albins fars efternamn. I Amerika blev namnet Benson. Enligt en av mina amerikanska kontakter, var orsaken till namnbytet att Johan Albin Karlsson (John Carlson) tröttnade på att bli förväxlad med en annan John Carlson(!?) vilken ofta hamnade i tråkiga sammanhang.
I Amerika bosatte familjen Karlsson/Benson sig först i Pennsylvania, där andra och tredje barnet föddes, och senare i Ashtabula i Ohio. Enligt en dödsruna (se nedan) skall familjen ha bott fem år i Montclaire i New Jersey, men jag har inte hittat något ytterligare om det.

Anna Sofia och John Albin Karlsson/Benson med de två äldsta döttrarna Agda Leoni och Ruth Ingeborg. Foto från Olofsbo-boken.

Familjen Benson fick tio barn, nio av dem föddes i Amerika.

Familjen Benson med sex av sina tio barn på altanen till sitt hus i Ashtabula i Ohio. Foto från Olofsbo-boken

Fem av barnen gifte sig.
Det andra barnet Ruth Ingeborg gifte sig med Guy Adams från Ohio. De fick en dotter.
Det tredje barnet Hildur Elizabeth bodde kvar i föräldrahemmet i Ashtabula. Hon var bokhållare i Dudley’s Hardware. Hon gifte sig inte.

John Albins dödsruna. Bild från Ancestry.

Det fjärde barnet Edit Viola var lärare. Hon gifte sig med Eugene Burch och levde i Ohio. De fick två döttrar och en son. Ett barnbarn till Edit har jag kontaktat via DNA-forskning.
Det femte barnet Carl Alvar var mariningenjör. Han gifte sig med Jane och de fick två söner.
Det sjätte barnet Gertrude Victoria gifte sig med Elmer Myers. De fick en dotter.
Det sjunde barnet Ernest Wilbert Gomer gifte sig med Eileen.
Två av de äldre barnen, Agda Leoni och Hildur Elizabeth besökte Sverige, i alla fall vid ett tillfälle 1948.


Anna Sofia Benson dog 1946, 66 år gammal.

Maken John Albin dog 1941, 65 år gammal.


Dottern Alma Augusta Nilsson, född 1883 i Stafsinge och sonen Gustaf Adolf Nilsson, född 1886 i Stafsinge

Adolfina Bernhardinas andra och tredje barn var tvillingar, men bara en av dem emigrerade. Det var Alma Augusta, som var 23 år då hon emigrerade 1906 tillsammans med sin fästman Henning Karlsson och sin yngre bror Gustaf Adolf som var 20 år. De reste till Ashtabula i Ohio i Amerika, kanske till systern Anna Sofia Benson (se ovan). Alma Augusta och Henning gifte sig i Amerika och fick två döttrar.

Alma och Henning med dottern Helga som föddes i Amerika. Foto från Olofsbo-boken.

Almas och Hennings yngsta dotter dog, och 1912 dog även Alma Augusta bara 28 år gammal. Henning Karlsson flyttade då hem till Sverige med dottern Helga.

Alma Augusta Karlssons bår. Foto från Olofsbo-boken

Helga var född 1906. Hon växte upp med sin far och farmor i Olofsbo i Stafsinge. Hon gifte sig och fick en dotter 1929 Ethel Astrid Harriet och en son 1936 Jan Erik Valter. Helga dog redan 1956 bara 49 år gammal. Även barnen är döda.

Stående Karl Julius och Oscar Rudolf, sittande Gustaf Adolf och Anders Ludvig. Foto Gunvor Karlssons arkiv.

Gustaf Adolf arbetade i Amerika på en fabrik som tillverkade bildäck åt Ford. Efter 27  år i Amerika återvände han till föräldrahemmet Olofsbo nr 4 ”Staffens” från Amerika 1933. Han var då 47 år. Modern Adolfina Bernhardina dog året därpå 1934 och fadern Nils August dog 1940. Gustaf Adolf bodde som ogift i ”Staffens” med sina ogifta bröder Anders Ludvig, Oskar Rudolf och Karl Julius. Anders Ludvig och Oskar Rudolf var de sista privata ägarna av gården. ”Staffens” ägs numera av stiftelsen Olofsbo Hembygdsförening.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s