Johan Ludvig Karlsson/John Carlson

Anna Charlotta och Carl Johan hade även en son som emigrerade. Han hette Johan Ludvig. Han var född 1876. Johan Ludvig kom i klammeri med rättvisan. Han blev 1900 dömd av Himle häradsrätt till fyra månaders fängelse för uppsåtlig misshandel med kniv. Enligt domstolsprotokollet var det offret som startat bråket.

Johan Ludvig fick 1901 tillsammans med Hannah Bernhardina från Stafsinge en trolovningsdotter med namn Jenny Alfrida. Samma år gifte Johan Ludvig och Hanna Bernhardina sig. Johan Ludvig ansökte om nådigt tillstånd att emigrera och fick tillstånd beviljat 1903.

Johan Ludvig, hustrun Hanna Bernhardina och dottern Jenny Alfrida reste våren 1903 med ångfartyget Orlando till Hull i England och sedan vidare med ångfartyget Campania till New York.

Som slutdestination i Amerika angav Johan Ludvig ”brother in law E Carlson i Broklyn, New York”, men det ströks och ändrades till Ashtabula, Ohio. Hustrun Hanna hade flera syskon som emigrerat tidigare. En del av dem bodde i Ashtabula. (Någon brother in law i Broklyn har jag inte hittat.)

Johan Ludvig kallade sig John Carlson i Amerika. John och Hanna fick fem barn till i Amerika – Herbert 1905, Alice 1908, Lillian 1911, Dorothy 1913 och Evelyn 1917.

John arbetade som förare på kolvagn. Enligt uppgift från en amerikansk släkting råkade han senare ut för en arbetsskada då ett kedjeblock föll över honom och avslutade hans arbetskarriär.

Johan Ludvigs ättlingar, klipp från mitt släktträd på Ancestry

John och Hanna fick alltså 6 barn, fem döttrar och en son. De fick 11 barnbarn och sedan har många ättlingar följt. I början på 2000-talet släktforskade flera av barnbarnen och fyra barnbarn genomförde även en resa till Sverige och besökte förfädernas hemtrakter i Morup och Stafsinge. Jag har haft kontakt med två av dem, Doris, nu (2018) 89 år, och Larry (Lawrence) nu 81 år. Jag har också fått den dokumenterade forskning som de gjorde inför sin resa.

John och Hanna skilde sig på 1920-talet.

John dog 1946 och Hanna dog 1963.

Jenny Alfrida Carlson, född 1901 i Stafsinge

Johan Ludvigs äldsta, svenskfödda dotter Jenny Alfrida, som emigrerade vid ett och ett halvt års ålder till Ashtabula i Ohio, gifte sig1925 med Gomer Vermillion från Ohio. De bosatte sig i Akron i Ohio.

Tillsammans fick de tre barn, Marion 1926, Russel Gomer Jr 1928 och Doris 1929.

Russel kom att tjänstgöra såväl i Korea som i Vietnam. Efter den militära karriären blev han professor i militärvetenskap på Western Michigan University.

Russel Gomer avled 2009 i Virginia och är begravd med militära hedersbetygelse på Arlingtonkyrkogården.

Russels grav på Arlingtonkyrkogården

Ur Washington Post – September 13, 2009

Russell Gomer Vermillion, Col US Army (Ret) föddes 2 juli 1928 och dog den 27 augusti 2009. Han utexaminerades från Akron West High School 1946 och tog examen i Akron University 1952.

Han värvades till den amerikanska armén 1952 och tjänstgjorde i stridsuppdrag i Korea och två gånger i Vietnam. Han hade uppdrag i ett antal kommando och personal positioner, bland annat professor i militärvetenskap vid Western Michigan University, som G-4 av 101st Airborne Division och G-1 i Ft Campbell, KY, liksom uppdrag i Orleans, Frankrike; Ft Lee, VA och Pentagon. Vid avgång från armén, blev Russ professor vid Prince George Community College, där han också var ordförande i näringslivsavdelningen. Han gick i pension 1998. Russ var både kassör i West Springfield Civic Association och norra Virginia Association of historie, liksom volontär docent vid Ft Ward Museum i Alexandria, Virginia. Hans torra sätt och starka känsla av mild humor kommer att saknas av dem som kände honom. Russ var en ledare som folk naturligt vände sig till och gillade. Han var mycket beundrad och respekterad av sina elever för det kollegiala sättet på vilket han hjälpte dem att lära sig.

Gravsättning på Arlington National Cemetery med fulla militära hedersbetygelser.

Författaren och hembygdsforskaren Maj-Britt Bennheden berättar i boken ”Dessa fantastiska Morupsbor” om ett överraskande släktbesök från Amerika 2003. Det var Russel Gomer, Doris, Betty Jo, Larry och Marie, som besökte sin mors/morföräldrars hemtrakter. Russel och Doris var barn till Jenny Alfrida, Betty Jo var barn till Herbert och Larry var barn till Lillian. De besökande amerikanska släktingarna var sysslingar/tremänningar till Maj-Britt Bennheden.

Genom DNA-testning hos Ancestry fick jag kontakt med Jenny Alfridas dotter Doris Lyle som varit med vid det beskrivna Sverigebesöket 2003. Genom henne fick jag också kontakt med hennes kusin Larry Thurstone som också var med vid Sverigebesöket 2003. Det var hans efterforskningar i början på 2000-talet som gav informationen om Severina Karlsdotter/Johnson (hans mors faster).

Såväl Doris som Larry var mycket tillmötesgående och delgav mig mycket information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s