Johanna Lina Jönsdotter

Jöns Larssons yngsta barn Johanna Lina Jönsdotter var född 1852. Hon var bland de första kvinnorna som utvandrade till Amerika från Morup och också en av de första i min släkt som utvandrade. Det kom därefter att bli många.

Under 1860-talet var det fortfarande ovanligt med utvandring från Morup till Amerika.

I Morups socken/församling bodde cirka 2 700 personer omkring 1860. Befolkningen ökade något under 1860-talet. Den årliga utflyttningen från Morup var mellan cirka 40 och 70 personer om året. Inflyttningen var mellan cirka 30 och 90 personer om året. De flesta flyttningarna gällde till och från församlingar i närheten. En hel del utflyttningar gick också till Danmark. Väldigt få flyttade till Amerika under 1860-talet. Den förste som flyttade till Amerika från Morup var sjömannen Sven Jakob Svensson från Skillingshagen, född 1840. Han flyttade till Amerika 1867 och han var den ende som flyttade till Amerika det året. 1868 var det ingen som flyttade till Amerika. Däremot var det 12 personer som flyttade till Danmark. 1869 började utflyttning till Amerika så smått. 11 personer flyttade det året från Morup till Amerika. Av dessa återvände flera efter kortare eller längre tid. Det var enbart män som flyttade till Amerika. Fortfarande var det fler personer som flyttade till Danmark än till Amerika.

I den svenska emigrationen till Nordamerika skedde den första höjdpunkten mellan 1868 och 1872. I slutet på 1860-talet var det missväxt i Sverige och nödår som följd. Halland tillhörde emellertid inte de värst drabbade områdena. Något annat som drev på emigrationen var också Amerikas möjligheter till utkomst och utveckling och en frihet som man inte hade hemma. Det fanns gott om arbete i Amerika och det var bättre betalt än hemma i Sverige. Efter hand tilltog också reklam och påverkan genom agenter och ombud för att öka emigrationen. Det var många som skulle tjäna pengar på emigrationen.

I början på 1870-talet tog Amerikaemigrationen från Morup fart. 1870 flyttade 38 personer till Amerika. Det var 33 män och 5 kvinnor. I huvudsak var det unga drängar som flyttade, men även några torpare, och några hemmasöner. De få kvinnorna var unga pigor. Utflyttarna kom ofta enskilt från många olika byar. Utflyttningarna skedde mest på våren och tidiga hösten. Inom en sexårsperiod 1870 t.o.m. 1875 hade 50 % av de 38 personerna som utvandrade 1870 kommit tillbaka till Morup. Det var 19 personer.

1871 flyttade 53 personer från Morup till Amerika, 44 män och 9 kvinnor. Johanna Lina, Jöns Larssons yngsta dotter, var en av dessa 9 kvinnor. Hon reste dock vid ett eget tillfälle och inte tillsammans med någon från Morup. Hon var 19 år och flyttade utan någon släkting. Vad var det hon lämnade och vad tänkte hon sig för framtid? Vad tänkte hennes föräldrar om hennes framtid? Ingen i släkten och ingen från byn hade tidigare rest. Johanna Lina var den yngsta av Jöns Larssons barn och hemmaboende. Övriga barn hade gift sig till gårdar runt omkring. Den näst äldste sonen hade övertagit hemmagården och därefter skulle dennes son komma att överta gården.

Jöns var vid Johanna Linas emigration 68 år, hennes mor var 56 år. De skulle sannolikt inte återse sin dotter. Förhoppningsvis såg familjen ändå med tillförsikt på dotterns framtid och det liv hon skulle skapa sig där borta i Amerika.

Ett år innan Johanna Lina reste hade ynglingen Nils Peter Nilsson, född 1848, vid 22 års ålder emigrerat till Amerika. Han var uppvuxen på en gård i Lyngen 2 i Morup. Han hade arbetat som dräng, som de flesta unga män gjorde på den tiden. Nils Peter var den som senare skulle bli Johanna Linas man. Förmodligen hade Nils Peter och Johanna Lina gemensamt planerat en framtid. Kanske var den redan bestämd till Amerika, eller så skulle Nils Peter undersöka möjligheterna i Amerika och därefter bedöma om det bästa var att återvända eller lägga framtiden i Amerika. Flera av de som reste ut var borta några år och kom sedan tillbaka. Kanske hade Nils Peter och Johanna Lina förlovat sig innan han reste. Året som följde efter Nils Peters avresa blev ett förberedelseår för Johanna Lina och även för hennes familj för vad som komma skulle. Förmodligen kom det också brev från Amerika med information om hur det gick där och med saknad efter fästmön och längtan efter att återses i den gemensamma framtiden.

Strandäng vid Lynga

Troligen tänkte Johanna Lina när hon gick på strandängarna vid hemmet på fästmannen på andra sidan havet och troligen fantiserade och drömde hon om hur det skulle bli där borta.

Johanna Lina var hemmadotter och hade inte tjänat några egna pengar. Kanske fästmannen skickade biljett eller pengar till resan.

Det fanns ännu ingen tågförbindelse från Morup (Långås) till Göteborg. Kanske reste Johanna Lina först med hästskjuts till Varberg och sedan med ångbåt till Göteborg. Hon reste i avsikt att stanna och förmodligen hade hon en del packning med sig.

Johanna Lina reste i augusti 1871 från Göteborg med ångfartyget Rollo till Hull i England. Rollo kunde ta uppemot 1000 passagerare. Resan till Hull tog två dagar.

Därefter var det järnväg till Liverpool och sen ut på Atlanten med kurs på New York. Resan över Atlanten tog cirka två veckor. Passagerare i tredje klass fick själva ta med madrasser att sova på. På den tiden behövdes inte ens pass för inresa i Amerika.

Det var svårt för mig att hitta Johanna Lina i Amerika. Med utgångspunkt från Nils Peter Nilsson hittade jag dock i 1900 års folkräkning en Nels Nelson i Bradford Pennsylvania. Han var gift med en Hannah och de hade barnen John född 1875, Jennie född 1877 och Oscar född 1890. Denna familjebeskrivning stämmer med det inledningsvis beskrivna brevet till min pappas farmor Anna Britta, som var syster till Johanna Lina. Att familjen hade de två första barnen 1886 när brevet till Anna Britta skrevs stämmer och jag förmodade att hustrun Hannah just var Johanna Lina som i Amerika kallade sig för Hannah.

Detta bekräftades senare när jag hittade Nels Nelsons dödsattest från 1927 där det stod hustru Johanna. I ytterligare en folkräkning har Johanna även fått med L:et i sitt namn. Johanna Lina fanns med i folkräkningen 1930, då 78 år gammal. Hon dog senare samma år i diabetes.

Av folkräkningarna har jag sett att Nils Peter arbetade i restaurangbranchen, så småningom som ägare. Han dog i njursvikt 79 år gammal. I Hannas (Johanna Linas) brev (se under rubrik ”Hur det började”) beskriver Hanna bland annat att de har det så bra, att de får arbeta tillsammans med att laga mat och att de slipper gå ut när det är kallt. De bodde i ett stort hus inne i staden, där de hade sitt arbete på första våningen och bodde i sex rum på andra våningen.

Familjens adress i Amerika var hela tiden Bradford i Pennsylvania.

Jag har försökt följa Johanna Linas och Nils Peters tre barn John, Jennie och Oscar.

John bodde kvar i föräldrahemmet i Bradford. Han arbetade som tryckare med egen butik. John gifte sig vid 32 års ålder med Eva Montrose Scribner som då var 18 år. Hon och hennes föräldrar var födda i Amerika. Tillsammans fick John och Eva en son med namn John W Nelson Jr. Senare står John (den äldre) som ägare till en radioaffär. Sonen John W Jr. var sportredaktör på en dagstidning.

Vid folkräkningen 1940 var John Nelson Jr. drygt 30 år och bodde hos föräldrarna John och Eva i Bradford. Under tiden 1942 – 1945 tjänstgjorde han i armén i andra världskriget. Han dog 1993 vid 85 års ålder i Hornell i delstaten New York, drygt en timmes bilresa från Bradford. Jag har inte hittat någon uppgift om att han hade egen familj och barn.

Jennie arbetade som modist. Hon bodde kvar hos föräldrarna vid 1910 års folkräkning. Hon var då ogift och 32 år. 1914 dog Jennie 37 år gammal. Hon dog av lungtuberkulos som hon haft under två års tid.

Även yngste sonen Oskar bodde i föräldrahemmet 1910. Han var då 22 år och arbetade som bokhållare i restaurang, förmodligen i faderns restaurang. Oscar gifte sig när han var 30 år med Anna som emigrerat från Sverige med sina föräldrar 1914. Även Oscar och Anna var bosatta i Bradford Pennsylvania. Oscar var senare arbetare på entreprenad.

Tillsammans fick Oscar och Anna en dotter, som dog som spädbarn, och sedan fick de sonen Donald 1923. Oscar dog redan 1934 av cancer vid 44 års ålder. Änkan Anna med sonen Donald flyttade då till Annas föräldrar. Sonen Donald värvades till 2:a världskriget 1943. Han var då 20 år.

Donald gifte sig 1947 med Betty Perry från Pennsylvania. De bosatte sig i Custers City strax söder om Bradford. Tillsammans fick Donald och Betty två döttrar. Dessa finns troligen fortfarande i livet, men jag har inte lyckats hitta dem. Donald dog 2004 80 år gammal i Custers City i Pennsylvania.

I mina efterforskningar ser det ut som att bara Johanna Linas barnbarn Donald Oscar Nelson har lämnat ättlingar efter sig i Amerika, två för mig okända döttrar och deras eventuella avkomma.

Utdrag från mitt släktträd på Ancestry

Jag har sökt information via kontakt med släktträdsinnehavare som har Donald Oscar med i sitt träd, men inte fått något svar.

 Av Jöns Larssons barn var det alltså bara Johanna Lina som utvandrade, men i generationerna därefter var det flera som emigrerade till Amerika. Jag har hittat nio barnbarn och sju barnbarnsbarn som utvandrade. Förmodligen spelade faster/moster Hanna i Amerika (Johanna Lina) en viss roll när syskonbarnen och deras ättlingar så småningom emigrerade.

Två år efter ovanstående forskning fick jag ett meddelande via Ancestry: En Pamela Nelson hade kontaktats av en person som renoverade lägenheter i Hornell. Vanligtvis när han röjde ur en lägenhet slängde han det som fanns, men han hade hittat ett gammalt fotoalbum som han ville skulle hitta hem till sin släkt. Pamela Nelson var emellertid inte släkt, men eftersom hon släktforskade genom Ancestry så letade hon upp mig! Jag fick kontakt med lägenhetsrenoveraren och han sände fotoalbumet till mig! Det hade tillhört John W. Nelson Jr. som dog i Hornell 1993. Vilken skatt! Foton från hans ungdom tydde på ett stort sportintresse. Han blev ju senare sportredaktör.

Mr & Mrs Nelson,
Nils P och Johanna Lina


Där fanns även foton på hans föräldrar och på hans åldrade farföräldrar Hanna och Nels Peter Nelson!

Jag kontaktade en släkting på hans mors sida. Hon bekräftade att John W Nelson Jr. aldrig gifte sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s