ANOR

Mina anor på pappas sida utgår från socknarna Morup och Stafsinge i Halland. Dels har jag gått tillbaka så långt det är möjligt på raka fädernelinjen, dels har jag identifierat de fyra anföräldraparen som ligger tre generationer före pappa. Jag börjar med att visa en bild över dessa anföräldrapar:

Min Pappas antavla tre generationer bakåt i tiden. Dessa fyra anföräldrapar levde alla i början av 1800-talet i socknarna Morup och Stafsinge i Halland.
  • Olof Jonsson född 1789 och Gunnil Andersdotter född 1799. De bodde i Bryntebo i Morup.
  • Jöns Larsson född 1803 och Inger Christina Andersdotter född 1807. De bodde i Lynga Nr 1 i Morup, numera ”Jensagård”.
  • Pehr Johansson född 1816 och Gunnel Larsdotter född 1815. De bodde i Långaveka Nr 2 i Morup, Söndregård.
  • Olof Andersson född 1813 och Anna Kristina Andersdotter född 1819. De bodde i Olofsbo Nr 4 i Stafsinge, numera ”Staffens”.

Det är från de här fyra anföräldraparen som jag utgått då jag gjorde min emigrantforskning. Jag har skrivit om deras ättlingar som emigrerade under Menyn Emigrantforskning.

Jag har även försökt hitta en anfader genom att gå så långt tillbaka som är möjligt i kyrkoböckerna. Min far var född i Bryntebo i Morup i Halland. I Bryntebo hade gården i generation efter generation gått i arv till äldste sonen. Emellertid då jag kom till slutet av 1700-talet gick faderslinjen över till Breås. Det var modern som hade sin släktbakgrund i Bryntebo.

Jag gick då så långt tillbaka som möjligt i både Breås och Bryntebos historia. De äldsta bevarade kyrkoböckerna i Morup är från mitten av 1700-talet. Där finns också Breås och Bryntebo med. I Bryntebo fann jag Sven Nilsson och Anna Svensdotter och i Breås fann jag Oluf Jonsson och Christin Bengtsdotter. I Breås föddes Jon Olsson 1760  och i Bryntebo föddes Elin Svensdotter 1769. Dessa gifte sig och bosatte sig i Bryntebo. Det är dessa som får bilda anfader och anmoder till mig på släktgården Bryntebo, som varit i släktens ägo till 2015. Jag har skrivit om dessa anföräldrar under Elins och Jons barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s