Christian Jonsson i Askhult

Man kan reflektera över hur ungdomar träffades för att skaffa hustru/man på 1800-talet. Christians historia kan vara ett exempel på det.

Den geografiska rörligheten var inte så stor. En naturlig avgränsning var socknen/församlingen. Samtliga Elins och Jons barn levde hela sina liv i Morups socken. Mycket information fick man såväl från predikstolen, dödsfall, vem som skulle gifta sig och så vidare, och även så från kyrkbacken. Visserligen hade kyrkogångsplikten avskaffats i början på 1800-talet, men det var ändå brukligt att gå till kyrkan på söndagarna. Vid 15-16-årsåldern gick ungdomarna och läste för prästen.  Att vara väl förtrogen med den rätta tron var en viktig utbildning. Någon gång om året var det marknad med mycket nöjen och festande. Någon gång kanske det förekom danstillställningar. Men det allra vanligaste sättet att träffas var i det vardagliga livet i det arbete man utförde. Jag undrar om det var så att den som skulle ge sig ut som piga eller dräng valde ställe efter var det kunde tänkas bli läge för kommande äktenskap? Eller var det så att husfolket som städslade en piga eller dräng valde utifrån vad som kunde passa till det barn som skulle överta gården? Troligen var det ofta försörjningsaspekter med vid bildande av äktenskap, men det förhindrar ju inte att verklig kärlek också fanns med.

Christian hade inga förhoppningar om att ta över gården hemma i Bryntebo då han var näst äldste son. Christian flyttade hemifrån som 17-åring till en gård i Morups by där han arbetade som dräng. På gården där hade man haft en son som dött som barn. Två döttrar fanns, en var 10 år och en var 3 år då Christian kom till gården.  Christian var kvar på gården fortfarande som 24-åring. Äldsta dottern var då 16 år. Till gården hade även Christians yngre bror Pehr kommit. Han var då 18 år. När Christian var 25 år lämnade han hastigt gården till förmån för sin yngre bror som senare gifte sig med äldsta dottern på gården i Morups by.

Christian flyttade till Askhults by drygt en kilometer norr om Morups by.

Gården i Askhults historia:

I Askhult bodde Anders Pehrsson och hans hustru Gunnil Hansdotter. De hade tre barn Helena, Pehr och Anna. Hustrun Gunnil dog. Sonen Pehr övertog gården. Han gifte sig inte. Pehr dog 44 år gammal. På gården fanns då fadern, gammal och orkeslös och även den äldre dottern Helena som även hon betecknades som orkeslös. Den yngre dottern Anna Andersdotter blev 1821 vid 38 års ålder fästekvinna till Christian Jonsson som flyttade in på gården för att senare gifta sig med Anna. Christian var då 25 år och hustrun Anna var 38 år. Tre veckor efter giftermålet dog hemmadottern/systern/svägerskan Helena av Frossa. Det dröjde ända till 1826 innan Anna och Christian fick barn, en son Petter Gustaf Christiansson.  Anna var då 44 år. De fick inga fler barn. Christian Jonsson var flera gånger värd för husförhör i Morup och jag tror att han var en aktad person. När hans lillebror Lars fick lämna sin gård fick han komma till Christian som dräng och senare hade Christian även lillebror Anders som dräng.

Gården var på ¼ mantal. Sonen Petter Gustaf gifte sig 1854 med Johanna Beata Bengtsdotter. Hon hade kommit till gården som piga två år före giftermålet.
Jag undrar varför Christian inte överlät gården på sin ende son Petter Gustaf. Var det för att han inte ville, kunde eller fick? Vanligtvis var den yngre generationen den äldre generationens ålderstrygghet, men så blev det inte här.

1857 dog Christians hustru Anna som då var 75 år gammal. Christian var då 62 år. Sen började det gå utför för familjen. Christian började sälja ut gården undan för undan (läs mer under Hemmansklyvningen i Askhult)

Petter Gustaf och Johanna Beata fick följande barn:

  • Anna Charlotta, född 1854
  • Olivia Beata, född 1856
  • Johan August, född 1858
  • Severin, född 1861
  • Nils Ludvig 1863

Petter Gustafs hustru Johanna Beata dog 1866, bara 35 år gammal. Petter Gustaf var nu änkling med barnen som var 3, 5, 8, 10 och 12 år. På gården fanns även farfar Christian som då var 71 år.

Det gick snabbt utför för Christian och Petter Gustafs familj. Efter att halva gården, d.v.s. 1/8 dels hemman gått till annan ägare1864, delades den återstående 1/8-delen med ytterligare en ägare 1867 och Christian hade bara kvar 1/16-del. Året efter benämns Christian som utfattig. Petter Gustaf har okänd adress i Danmark. Han finns sedan 1868 på listan över personer som ej tagit ut flyttbetyg, men inte finns kvar i socknen.  Petter Gustafs barn står som fattighjon och bor hos sin 73-årige farfar Christian. Jag undrar om barnen undrade om pappa skulle komma hem igen. Jag undrar om Petter Gustaf i Danmark tänkte på barnen han lämnat, hur det gick för dom och vad han kände då han inte klarat av att ta hand om sina barn. Jag undrar också om det fanns kontakter mellan Petter Gustaf och Christian och barnen.

Frågor som barnen kan ha ställt: När kommer far hem? Kommer far? Var är far? Har far glömt oss? Finns far? Eller kanske de visste. Kanske skapade Petter Gustaf ett nytt liv i Danmark? Kanske Petter Gustaf hade kontakt med sin familj i Askhult? Christian bodde kvar i Askhult som utfattig med barnbarnen, vilka undan för undan gav sig ut i arbeten som drängar och pigor. Petter Gustaf återkom aldrig.
Christian dog 91 år gammal. Han bodde då som undantagsman på brodern Anders efterlämnade gård som ägdes av Anders son.

Petter Gustafs äldsta dotter Anna Charlotta arbetade som piga på flera gårdar. När hon var 32 år blev hon piga hos fyrvaktmästaren Elias Carlsson i Morups fyr. Han hade just blivit änkling. Fem år senare 1891 gifte Anna Charlotta sig med fyrvakmästaren som var 62 år. Samma år fick de en son Johan Algot.

Redan efter sex års äktenskap 1897 blev Anna Charlotta änka. Elias dog i stelkramp som följdsjukdom till benbrott. Anna Charlotta gifte om sig med en änkeman och flyttade till Tröinge i Vinberg. De fick inga gemensamma barn.

Anna Charlotta dog 1931 då hon var 76 år.

Anna Charlottas son Johan Algot gifte sig 24 år gammal med Anna Elvira Johansson. De bodde till en början kvar med Johan Algots familj. De bytte sedan bostad några gånger i Vinberg. Vid ett tillfälle står Johan Algot som fabriksarbetare, vid ett senare som hemmansägare. Johan Algot och Anna Elvira fick fem barn:

  • Åke Harry, född 1915
  • Elsa Helena, född 1917
  • Ingrid Charlotta, född 1922
  • Gunnar Elias, född 1925
  • Rut Ingegerd, född 1928

Johan Algot dog 1945 bara 54 år gammal.

Petter Gustafs näst äldsta dotter Olivia Beata arbetade även hon som piga på flera olika ställen. 1885 gifte hon sig 29 år gammal, med drängen Johan Severin Mårtensson. De bosatte sig på torpet Damslätt som hörde till Askhult Nr 1. De fick en dotter Anna 1886 och en son Karl Albin 1890. Olivia Beata blev änka 1919 då maken Johan Severin Mårtensson dog i lunginflammation. Dottern Anna arbetade som piga på olika ställen. 1926, då den senaste församlingsboken för Morup upphör, bor förutom Olivia Beata även såväl dottern Anna som sonen Karl Albin i föräldrahemmet på torpet Damslätt. Anna är då 40 år och Karl Albin är 36 år. Olivia Beata dog 1945. Olivia Beata, maken Johan Severin och dottern Anna är begravda i samma grav på Morups kyrkogård. Vid mantalsräkningen 1950 står Anna som ogift kvinna, husägare boende i Askhult 1. Karl Albin gifte sig 1931 då han var 41 år. Han var smedmästare och bodde i Morups by. Han fick inga barn. Han och hustrun är begravda i samma grav på Morups kyrkogård.

Petter Gustafs åldste son Johan August flyttade enligt Husförhörslängden och Utflyttningsslängden från Askhult 1874 till Tvååker, men jag har inte hittat honom där. Senare finns han som dräng på Hönryd, dit han kommit 1884 från Danmark. Kanske han hade haft kontakt med sin far i Danmark. 1885 flyttade han från Hönryd till okänd ort, kanske Amerika?

Petter Gustafs son Severin var dräng på Hönryd. Han reste till Amerika 1881 som 19-åring. 1885 återkom han, men återvände till Amerika efter några månader på Hönryd. Kanske han bara var hemma på betald värvningsresa?

Yngste brodern Nils Ludvig reste till Amerika 1882. Han var då bara 18 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s