Hur jag forskar

När jag började forska 1975 var det bland annat med hjälp av microfilm på biblioteket. När jag 40 år senare återupptog forskandet sker det mestadels digitalt hemma vid min dator, med hjälp av allehanda digitala arkiv på nätet, men även via kontakter,  böcker, brev, besök på platser av intresse  med mera, det vill säga traditionell släktforskning. På senare tid släktforskar jag även genom DNA. Jag använder Disgen som släktforskningsprogram där jag skriver in mina släktingar och data om dem. Jag använder även Ancestry där jag kan få tips och koppla information om mina släktingar. På Ancestry har jag ett släktträd som heter Gunnels forskning i Disgen (inloggning krävs).

Jag vill anstränga mig för att inte bryta mot upphovsrätt eller GDPR, men om jag skulle missa så meddela mig. Jag tar oftast inte med nutida släktingar i översikter med mera. Om du vill veta mer om släktförhållanden och dylikt så kontakta mig.

När man släktforskar lär man sig mycket. Man möter många berörande människoöden och det väcker många tankar man kan fundera över. Jag vill gärna berätta, eftersom jag tycker det är intressant. Men det är svårt att presentera släktforskning. Det blir lätt bara en massa tabeller, namn och årtal. På den här hemsidan presenterar jag istället berättelser utifrån de fragment jag fått genom forskningen.

Jag gör inte anspråk på att berätta den korrekta historien. Det är möjligt att jag dragit slutsatser och gjort tolkningar som inte alltid helt stämmer med de verkliga förhållandena. Detta är min version av min släkts historia.

Jag känner stor respekt för de personer jag lär känna genom historien. Jag vill på intet sätt förringa eller nedvärdera någon även om jag ibland berättar om handlingar som haft svåra konsekvenser. Handlingarna kan ändå ge mer förståelse för hur det blev, och jag hoppas att ingen ska ta illa upp för det!

Släktforskning är en ständigt pågående process. Den här hemsidan ska därför ses som under utveckling, där information ständigt förändras, rättas till, läggs till, tas bort etcetera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s